oktober 2016
M D W D V Z Z
« nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Categorieën

Ongezonde commercie

Gezondheid en commercie. Gezondheid door commercie, of ongezond door commercie. Ongezonde commercie

Gezondheid & media, durf verder te kijken.

 

De media & gezondheid: schande!

Kanker & Wortelkanaalbehandeling…….

Van terminale kankerpatiënten onderging 97% voordien een wortelkanaalbehandeling

Dr. Alan Carr points out the broken root or bad root canal of a right rear molar tooth, dental too
Heeft u een chronische degeneratieve ziekte? En als dat zo is, hebben ze u dan verteld “dat het allemaal in uw hoofd zit”? Nou, misschien is dat niet ver verwijderd van de waarheid… de oorzaak van uw ziekte zou wel eens in uw mond kunnen zitten.

Er bestaat een doorsnee tandheelkundige behandeling waarvan bijna elke tandarts zal beweren dat die volkomen veilig is, ondanks het feit dat wetenschappers al meer dan 100 jaar tegen de gevaren ervan waarschuwen.

Alleen al in de VS worden elke dag 41.000 van deze tandheelkundige ingrepen verricht, bij patiënten die ervan overtuigd zijn dat ze daarmee op een veilige en blijvende manier hun probleem oplossen.

Wat is dat voor ‘n tandheelkundige behandeling?

In Amerika worden elk jaar meer dan 25 miljoen van “wortelkanaalbehandelingen” uitgevoerd.

Klik HIER voor het volledige – niet te missen – artikel!

 

Screening op borstkanker leidt niet tot minder sterfte.

Screening op borstkanker leidt niet tot minder sterfte.

Overdaad aan screenings…. het voeden van een angstcultuur waarin op je schuldgevoel wordt gespeeld.

Kalm blijven en preventief focussen op gezonde voeding met voldoende ontzurende elementen (groenten, fruit, verse groentensoep). Eventueel ontzuren met de Jentschura producten én zeker regelmatig ontstressen op een manier die u aanspreekt. En dus wat vaker ‘Neen’ zeggen tegen scan-machines die u toch (een beetje) angstig maken, die inderdaad afbetaald dienen te worden…..

Verboden om ‘Vitamin Water’ voedzaam te noemen!

Verboden om ‘Vitamin Water’ voedzaam te noemen

Met hun onnatuurlijk felle kleuren, leek het ‘vitaminewater’ van Coca-Cola al een pak minder gezond dan de naam doet vermoeden. Toch pikten fitnesscentra en supermarkten het gretig op. Coca-Cola zelf heeft nooit ontkend dat het drankje niet gezond is, al deden ze er wel alles aan om de consument te overtuigen dat het niet ongezond is, omdat het ‘voedzaam’ is. De reclamewaakhond in Groot-Brittannië floot het bedrijf terug en verbood het om het drankje nog op die manier te promoten.

Het verbod kwam er vooral omdat vitaminewater 23 gram suiker per halve liter bevat. Dat is nog niet zoveel als in bijvoorbeeld Coca-Cola zelf (60 gram per halve liter), maar toch een kwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. De organisatie vond dat een drankje met zoveel suiker niet als ‘voedzaam’ kan aanzien worden.

Lage caloriegrenzen.
Coca-Cola argumenteerde dat het suikerniveau binnen de grensen van ‘lage caloriedrankjes’ ligt, en dat de hoeveelheid vitamines betekende dat het wél als gezond kon aanschouwd worden. “We hebben nooit gelogen over het aantal suikers in de drankjes. Maar dat doet toch niets teniet aan de hoeveelheid vitamines en mineralen”, aldus de woordvoerder.

Marketing.
Vitamin Water is een voorbeeld van slimme marketing. Felle kleurtjes spreken aan, ze kregen ‘de smaak’ van fruit (maar er zit geen gram in) en hun namen  (‘Spark’, ‘Defence’ of ‘Power-C’) doen vermoeden dat ze de gezondheid vooruit helpen. Niet bepaald dus.

Het was overigens niet de eerste keer dat Coca-Cola voor Vitamin Water op de vingers werd getikt. Eerder verslikten organisaties zich in de claim dat Vitamin Water drinken gezonder was dan groenten eten. Ook daagden consumentenorganisaties het bedrijf voor de rechter, en verschillende ingrediënten moesten geschrapt worden.

Misleidende reclame voor voedsel kan nog tot midden 2012.

Als ik onderstaand bericht uit de krant goed begrijp is het tot 2012 toegestaan om verregaande onjuiste informatie te vermelden op verpakkingen. Tja, waarom wachten tot 2012 eigenlijk?

” De Europese Unie legt pas vanaf medio 2012 de reclame van voedselproducenten aan banden. Vanaf dan is het niet meer toegelaten niet-bewezen gezondheidsclaims te gebruiken in reclameboodschappen. Heel wat producenten dichten hun voedselwaren helende eigenschappen toe. De consument kan onmogelijk het kaf van het koren scheiden. Ook voor de Europese regelgever blijkt de taak groetr dan verwacht. Er zijn wel al veel wetenschappelijke adviezen binnen. Het Franse voedingsbedrijf Danone heeft al vrijwillig bepaalde beweringen ingetrokken”.

Marketeers laten weten: ‘twintig redenen om een stevige pint te drinken’….

Twintig redenen om een stevige pint te drinken

 

 

Kom Jeaninne, schenk ons nog eens in! Met deze woorden zette Johan Verminnen ons destijds aan om een pint met schuimende kraag tot ons te nemen. Geen gek voorstel, overigens, want bier drinken is gezond. Wat volgt zijn twintig redenen om het vat gerstenat aan te slaan. En dit op de dag dat in Duitsland de Dag van het Bier gehouden wordt. Waar wacht Vlaanderen op? Gezondheid!

1. Bier is goed tegen hartinfarcten
Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct dan geheelonthouders. Een halve liter bier per dag geldt als maatstaf.

2. Bier beschermt je tegen een beroerte
De bestanddelen van bier voorkomen dat je bloed gaat klonteren.

3. Bier is goed voor je bloeddruk
Artsen uit Nederland en van de universiteit van Harvard hebben aangetoond dat een gematigd bierverbruik je bloeddruk onder controle houdt.

4. Bier kan diabetes verhinderen.
Bierdrinkers hebben zelden te kampen met suikerziekte (diabetes mellitus).

5. Bier verbetert je geheugen
Bierdrinkers maken minder kans op Alzheimer en dementie.

6. Bier bezorgt je stevige knoken
Bier heeft een positieve invloed op je beendergestel en beschermt tegen osteoporose.

7. Bier laat je langer leven
Wie een of twee glazen bier per dag drinkt, leeft langer.

8. Bier is goed tegen diarree
De microculturen in bier bestaan uit azijn- en melkzuren. Deze stoffen beperken de cultuur van darmkiemen die diarree veroorzaken.

9. Bier helpt tegen stress
Vorsers van de universiteit van Montreal hebben vastgesteld dat een paar glazen bier per dag de druk op het werk doen afnemen. Niet-drinkers zouden met meer stress te kampen hebben.

10. Bier voorkomt nier- en galstenen
Finse onderzoekers beweren dat het magnesiumgehalte in een halve liter bier het risico op nierstenen met 40 procent doet afnemen.

11. Bier helpt tegen slaapstoornissen.
Hop is een natuurlijk kalmeringsmiddel. ‘s Avonds een glas bier drinken blijkt een afdoend slaapmiddel te zijn.

12. Bier kan je beschermen tegen kanker
Bier bevat polyfenolen die de groei van tumoren in toom houden.

13. Bier zorgt voor een reine huid
Bepaalde vitaminen in bier regeneren de huid en zijn goed voor de opbouw van pigment. Je huid wordt gladder en meer flexibel.

14. Bier is goed tegen verkoudheden
Wie warmt bier drinkt, is minder snel verkouden. Warm gerstenat bevordert de bloedsomloop en de ademhaling, helpt tegen gewrichtspijn en versterkt je immuunsysteem. Tip: verwarm een fles water in een bain-marie en leng aan met vier lepels honing.

15. Bier beschermt zwangere vrouwen
Een gebrek aan folic-zuur (een vitamine van de B-groep) kan een oorzaak zijn van vroeggeboorte en misvormingen van de foetus. Een liter bier bevat meer dan onze dagelijkse behoefte. Alcoholvrij bier is bijgevolg een aanrader voor zwangere vrouwen.

16. Bier scherpt de eetlust aan
De bestanddelen van hop, het koolzuur en de alcohol in bier stimuleren de spijsverteringssappen en stimuleren de eetlust.

17. Bier voorkomt maagzweren
Anderhalve liter bier per week remt de aangroei van bacteriën (helicobacter pylori) die een ontsteking van de maagwand kunnen veroorzaken waardoor het risico op maagzweren afneemt.

18. Bier is een snelle dorstlesser
De bestanddelen van bier zorgen er voor dat je dorst sneller gelest wordt dan wanneer je een glas helder, fris water drinkt.

19. Bier helpt je afvallen
Studies tonen aan dat mensen die – weliswaar met mate – bier drinken, minder overgewicht vertonen dan niet-drinkers. Bier bevordert immers de stofwisseling. Een glas bier bevat bovendien minder kalorieën dan bijvoorbeeld eenzelfde hoeveelheid appelsap.

20. Bier zorgt voor mooier haar
Bier bevat mineralen en vitaminen die je haar verzorgen. Een ‘bierspoeling’ geeft je haar meer kracht en volume. En geen paniek: de biergeur is na enkele minuten vervlogen.

Hoe voedingsreclame verleidt en misleidt.

Hoe de voedingsreclame verleidt en misleidt; 20 snacks en drankjes door een gezondheidsbril bekeken.

‘Als je de claims in de reclame en op de verpakking van al deze producten mag geloven, zijn ze stuk voor stuk een zegen voor de gezondheid’, zegt Annick Hirschböck van Logo Regio Leuven. ‘Maar niets is minder waar.’ Samen met collega Marloes Houben doorprikt Annick de onzin die de voedingsmarketeers uitkramen.

‘Er wordt nogal wat reclame gemaakt voor gesuikerde ontbijtgranen, zoute snacks, frisdrank, snoep en koekjes, gesuikerde zuivel en fastfood’, zegt Annick Hirschböck, coördinatrice van Lokaal Gezondheidsoverleg Regio Leuven. ‘Die voedingsproducten bestaan uit relatief goedkope ingrediënten, veel vetten en suikers met een lage voedingswaarde. Als consument betalen we vooral voor de verpakking en de marketing van deze producten, zonder erbij stil te staan.’
De fabrikanten van levensmiddelen weten dat ‘gezond’ hét toverwoord is, zegt Hirschböck. ‘Koekjes rijk aan vezels, met een verlaagd vetgehalte, voor een verbeterde immuniteit of met extra calcium verkopen als zoete broodjes. Waarom staan er altijd wapperende korenaren en een groot glas melk op een doos met koekjes? Opdat consumenten zouden denken dat ze gezond zijn en vol vezels zitten. De klontjes suiker die in dergelijke koekjes zitten, zie je nooit op de verpakking.’
Hirschböck stimuleert al tien jaar gezondheidsprojecten in scholen in en rond Leuven, samen met de Katholieke Hogeschool Leuven. ‘De mensen zijn altijd verbaasd als wij de reclamepraatjes doorprikken. Ons Vlaams gezondheidsbeleid rekent op de individuele verantwoordelijkheid van de consumenten. Maar je moet al sterk in je schoenen staan om de gewiekste reclameboodschappen te ontmaskeren en te weerstaan aan het overweldigende assortiment. De voedingsindustrie blijft nog te veel buiten schot.’
Is er dan geen instantie die de reclameboodschappen van voedingsfabrikanten onder de loep neemt? Toch wel: de Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame (JEP) doet dat als er een klacht binnenkomt. Maar de JEP heeft niet de bevoegdheid om zich uit te spreken over het product zelf, alleen over de correctheid van de reclame. ‘Daar zijn we dus niet mee gebaat’, zegt Hirschböck.
‘De voedingsindustrie misbruikt bovendien het sporten om ongezonde tussendoortjes aan te prijzen’, stelt Marloes Houben, voedingsdeskundige van Logo Regio Leuven. ‘Zo zegt snoepjesfabrikant Haribo letterlijk: Als je sport mag je snoepen! Maar dat is fel overdreven. Kijk maar eens hoe lang je moet sporten om calorierijke snacks te verbranden. Een kind van 35 kilo moet 1uur en 11minuten fietsen tegen 15kilometer per uur om één zakje paprikachips van 45gram te verbranden.’
Danone NutriDay

Elke dag een yoghurt, vult het tekort aan calcium aan.

‘Heb je een tekort? Er bestaan alternatieven die geen vier klontjes suiker verbergen. De reclame raadt ook aan om elke dag zo’n yoghurt te eten om een voelbaar effect te krijgen. Alsof het om een medicijn gaat. Slimme verkoopstruc.’

Minute Maid Limon&Nada

Een douche van pure citroenverfrissing en niets anders.

‘In werkelijkheid 13 procent citroensap, voor de rest water en suiker. Er zitten meer calorieën in dan in cola!’

Chupa Chups Lollies

Met 0 procent vet.

‘En 80 procent suiker.’

Mars Delight

Deze Delight bevat meer calorieën per 100gram dan een gewone Mars. Delight is niet light maar doet er wel aan denken: snuggere woordspeling!’

Red Bull

Geeft je vleugels.

‘En een onzachte landing na een flinke schep suiker.’

Lu Petit-Déjeuner

Melk en granen.

‘Waarom staan op de verpakking van dit soort koeken altijd wuivende korenaren? Waarom geen toren suikerklontjes? In vergelijking met fruit en groenten is de vezelaanvoer van koekjes verwaarloosbaar.’

Knorr Vie

Gemaakt op basis van 200 gram fruit en groenten, klaar om eruit te barsten.

‘Op de verpakking lees je de ware toedracht in zeer kleine lettertjes. Knorr Vie vervangt geen verse groenten en fruit. Om gezond te eten, hebben we het grote en energiearme volume van verse groenten en fruit nodig.’

Actimel

Helpt uw natuurlijke weerstand te versterken.

‘Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijsmateriaal voor deze bewering. Elk flesje bevat bovendien twee klontjes suiker.’

Kinde Bueno

Heerlijk luchtig.

‘Die luchtigheid zou wel eens kunnen tegenvallen. Een pakje Kinder Bueno van 43gram is goed voor 16gram vet. Dit tussendoortje heeft vier keer zoveel calorieën als een appel, die je minder snel naar binnen speelt.’

Chiquita Smoothies

Vers fruit in een flesje.

‘Vloeibaar fruit is nog altijd geen vers fruit. Dat grote en energiearme volume van verse groenten en fruit heb je nodig om gezond te eten. En als je op de portemonnee let: voor de prijs van één smoothie koop je een hele tros echte bananen of een zak appelsienen.’

Lay’s Light

33 procent minder vet.

‘Gewone chips van Lay’s bevatten 550 kcal en 35 gram vet per 100 gram. Lay’s Light bevat 33 procent minder vet, namelijk 21gram per 100 gram en 465 kcal. In Lay’s Baked zitten 400 kcal en 9 gram vet per 100 gram. De baked is dus lighter dan het product dat de fabrikant als light de wereld in stuurt. Op hun verpakking berekenen ze ook meestal het caloriegehalte per portie. Voor de fabrikant is een portie gelijk aan 25 gram. Welke consument eet nu 25 gram chips? Je ziet het niet liggen en ’t is in een oogwenk verdwenen. In hun marketing promoten ze dan weer de grote porties: je ziet steevast jongeren die individueel in een grote zak van 150 gram zitten te graaien, goed voor zes porties.’

Balisto Corn

De lekkere reep vol gezonde granen en vezels waar je lekker van kan genieten zonder schuldgevoel.

‘De reep valt ook bij veel mensen onder de noemer gezonde voeding. Maar hij bevat meer calorieën en meer verzadigde vetten dan een gewone Mars.’

Bumba Madeleine

Rijk aan melk, rijk aan vezels.

‘Een ander Madeleine koekje zonder Bumba is tot vier keer goedkoper. Je betaalt hier vooral ook de (te grote) verpakking, de reclamecampagne en Bumba natuurlijk. Ondertussen rinkelt de kassa van de eigenaar van het figuurtje!’