juli 2011
M D W D V Z Z
« jun   aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Categorieën

Daily Archives: 8 juli 2011

Slapeloosheid: Hoe slaappillen vermijden?

Slapeloosheid : Hoe Slaappillen Vermijden ?

Slaappillen zijn niet zonder gevaar

Ondanks alle waarschuwingen op de bijsluiters slikken meer dan 1 miljoen Vlamingen meestal dagelijks slaappillen en/of angst- en zenuwpillen. De nevenwerkingen zijn nochtans niet gering: in principe mag niemand die een slaappil neemt een voertuig besturen, maar wie kijkt daarnaar. Zou het toevallig zijn dat er zoveel accidenten gebeuren tijdens de ochtendspits? Ook wordt telkens op de bijsluiter van die angst- , zenuw- ,  en slaappillen vermeld dat ze op lange termijn een ongunstige invloed hebben op onze cognitieve vermogens , dit wil eigenlijk, plat uitgedrukt , letterlijk zeggen dat we er dommer door worden. Toch blijft het verbruik wijdverbreid, waarbij België qua verbruik per hoofd in de top drie zit van de wereld.

Kan het ook anders aangepakt worden? Daarvoor moeten we naar de basis inzichten rond het slaapritme teruggaan. Als we gaan slapen volgens het natuurlijk ritme  dan scheiden de hersenen andere neurotransmitters (= boodschappers tussen de hersencellen) af zodra er geen lichtinval meer  is in de ogen. Er wordt dan melatonine geproduceerd die de slaap induceert. Dus de allereerste regel bij slapeloosheid: blijf in je bed en laat de lichten uit! Opstaan, lichten aandoen, rondlopen, zitten lezen zijn de ideale manier om het ritme helemaal te verstoren. Je ergeren en piekeren dat je weer vroeg opmoet na nog eens een slapeloze nacht is zeer contraproductief. Wakker blijven liggen in het donker met de ogen dicht en de vorige dag rustig overlopen is een veel efficiëntere manier om het normale ritme terug te vinden. Ervaar je teveel stress als oorzaak, dan is dit het ideale moment  om oplossingen te bedenken.

Maar misschien ligt het aan zo’n simpel feit als koffie drinken. Veel mensen hebben daar geen probleem mee, maar bij 10-15 % heeft de koffie een opwekkend effect 10 tot 12 uur NA de laatste kop!!!! Talloze mensen hebben al talloze blanke nachten doorgemaakt door dat effect. Want het betekent dat de namiddagkoffie je nachten verstoort. Het allereerste waar je rekening mee moet houden bij slapeloosheid.

Ook een zwaar avondmaal kan zeer verstorend werken: de zwakkere verteringscapaciteit ’s avonds en ’s nachts leidt veel makkelijker tot gistings- en rottingsprocessen die een zeer onrustige slaap kunnen uitlokken.

Maar chronische stress, ritmeverstoringen en medicatie zijn natuurlijk de grote drie bij blijvende slapeloosheid. En eens aan de slaappillen is het bijzonder moeilijk om er weer  af te geraken.  Meditatie, relaxatieoefeningen  en stressanalyse zijn ongetwijfeld zeer belangrijk maar wegens de neurotransmitter ontregeling moet zo’n probleem ook fysisch ondersteund worden om er uit te geraken.

De natuur biedt ons daartoe een mooi gamma ondersteunende producten aan, waarvan we er hier enkele zullen opnoemen zonder enig streven naar volledigheid.

  1. Ashwagandha, de Indische Ginseng, het neuro-tonicum bij uitstek.  Is een uitstekend product om de dagelijkse stress beter te beheersen . Ook DMAE kan daar een goed bijdrage toe leveren.
  2. Calmigem van herbalgem is een zeer goed natuurlijk kalmeringsmiddel .
  3. PS caps met fosfatidylserine  is een prachtig product om de eigen neurotransmitterfunctie  te herstellen. Je kan eventueel ook lecithine capsules  gebruiken . Dit samen met hoog gedoseerd  omega 3 vetzuren komen we al een heel eind.
  4. Acethyl-l-carnithine is ook een prachtig middel om de hersenfuncties terug te optimaliseren samen met ginkgo biloba.

Er zou natuurlijk nog veel meer over dit thema kunnen geschreven, geadviseerd en aanbevolen worden. Maar al wie op een of andere manier slapeloos is en voorgaande adviezen  toepast  + een paar geschikte hulpmiddelen,  heeft al een grote kans om met het nodige geduld van slaap- en zenuwpillen af te geraken.